Την έντονη διαφωνία τους με τα πορίσματα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του υπό μελέτη Τοπικού Σχεδίου Ακάμα (ΤΣΑ), εξέφρασαν εκπρόσωποι της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα (ΚΔΑ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Όπως ανέφεραν ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος και ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Ανδρέας Μάχιμος, η ΣΜΠΕ απορρίπτει αρκετές από τις προτάσεις, τόσο του Πολεοδομικού Συμβουλίου, όσο και των κοινοτήτων της περιοχής, ως περιβαλλοντικά επιζήμιες, χωρίς να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.
Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων θεωρούν ότι η διαδικασία εκπόνησης της ΣΜΠΕ είναι ετεροχρονισμένη και λένε ότι η οποιαδήποτε μελέτη θα έπρεπε να προηγηθεί της συζήτησης και του σχεδιασμού του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί πολύ σύντομα, ενώ τόνισαν ότι η ΣΜΠΕ δεν λαμβάνει υπόψη της την «αδήριτη ανάγκη για οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής».
Δεν είμαστε γνώστες των όρων προκήρυξης του διαγωνισμού για την εκπόνηση της Μελέτης, αλλά παρατηρούμε πως ένα Σχέδιο Ανάπτυξης πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο και νομικά συμβατό με τη νομοθεσία, αναφέρει ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος. Εκφράζει τη λύπη του για την διαπίστωση ότι «μεταξύ των μελετητών δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα με ειδίκευση στα Οικονομικά και ειδικά στην Περιφερειακή Οικονομική Ανάπτυξη». Ως εκ τούτου, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη ΣΜΠΕ δεν διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής, λέει.
Όπως σημειώνει ο κ. Τσίβικος, η ΣΜΠΕ διαφωνεί με αρκετές από τις προτάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου, οι οποίες διαμορφώθηκαν με βάση τις εισηγήσεις των κοινοτήτων της περιοχής, χωρίς, ωστόσο, οι μελετητές να τεκμηριώνουν την άποψή τους.
Ο κ. Τσίβικος εκτιμά επίσης ότι οι μελετητές προσπαθούν να αποξενώσουν την περιοχή του Τοπικού Σχεδίου από κάθε δυνατότητα εξειδικευμένης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, στη ΣΜΠΕ εκφράζεται μια υπεραισιόδοξη προσέγγιση για τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής του Σχεδίου, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα πληθυσμιακά δεδομένα που χρησιμοποιούνται στη ΣΜΠΕ είναι παραπλανητικά, καθώς αυτά περιλαμβάνουν τους απόλυτους αριθμούς ατόμων της περιοχής, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν και όλα τα άτομα από την ΕΕ καθώς και από τρίτες χώρες, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Όπως αναφέρεται, τα στατιστικά δεδομένα (από την Στατιστική Υπηρεσία) για τις απογραφές 1960-1976-2001-2011 καταδεικνύουν ότι οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Κύπρου αυξήθηκαν από 442.521 σε 667.398, ήτοι αύξηση κατά 51% και η αντίστοιχη αύξηση για την επαρχία Πάφου είναι από 43.939 σε 58.470 ή αύξηση κατά 33%. Αντίθετα, οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα μειώθηκαν από 3.106 σε 1.498, δηλαδή καταγράφηκε μείωση της τάξης του 52%.
Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Ανδρέας Μάχιμος Χριστοδούλου, ανέφερε πως οι κοινότητες αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια πληθυσμιακό και δημογραφικό πρόβλημα, αφού ο νεαρός πληθυσμός τείνει να εγκαταλείπει την περιοχή για να αναζητήσει εργασία στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ως αποτέλεσμα, συνέχισε, ο εναπομείναντας πληθυσμός γερνά και αργοπεθαίνει. Πάγιο αίτημα των κοινοτήτων μας, είναι η συμπερίληψη στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, προνοιών που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε οι νέοι μας να παραμείνουν στον τόπο τους, κατέληξε ο κ. Μάχιμος.