Δεκάδες χιλιάδες είναι οι εργοδοτούμενοι αλλά και οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.
Μέχρι και χθες, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού για τα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασία ανήλθαν στις 69.725.
Έγιναν, σύμφωνα με ανάρτηση της Υπουργού, 4.353 ηλεκτρονικές αιτήσεις για το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας, 6.180 αιτήσεις για το Ειδικό Επίδομα Φροντίδας Παιδιών και 6.153 αιτήσεις για το Ειδικό Επίδομα Αυτοτελώς Εργαζομένων.
Στόχος καταβολής επιδομάτων μέχρι τη 14η Απριλίου
Σε δηλώσεις της η κυρία Αιμιλιανίδου επεσήμανε ότι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τα δεδουλευμένα των 15 πρώτων ημερών του μήνα που ολοκληρώνεται σήμερα.
Στόχος μας, συμπλήρωσε η Υπουργός, είναι να μπορούμε να καταβάλουμε στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων θα έχουν εγκριθεί για τα μέτρα, πριν τις 14 Απριλίου.
Ποιες αιτήσεις συμπληρώνουν οι εργοδοτούμενοι. «Εάν απορριφθεί η αίτηση της επιχείρησης…»
Ερωτηθείσα για το ποιες αιτήσεις πρέπει να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι και ποιες οι εργοδότες η Υπουργός ανέφερε ότι οι εργοδοτούμενοι συμπληρώνουν τις αιτήσεις που αφορούν είτε την ειδική άδεια για φροντίδα παιδιών είτε το ειδικό επίδομα ασθενείας. Εάν κάποιος, πρόσθεσε, είναι αυτοτελώς εργαζόμενος θα συμπληρώσει την ανάλογη αίτηση.
«Τα σχέδια μερικής και πλήρους αναστολής, είναι οι επιχειρήσεις που ή έχουν κλείσει με διάταγμα του Υπουργείου Υγείας ή είναι επιχειρήσεις που τους έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών τους, θα τις συμπληρώσει ο εργοδότης για τους εργοδοτουμένους του. Δε θα συμπληρωθεί από το κάθε ένα ξεχωριστά από τον υπάλληλο αλλά από τους εργοδότες που θα κάνουν την αίτηση», διευκρίνισε η κυρία Αιμιλιανίδου.
Κληθείς να σχολιάσει τι γίνεται στην περίπτωση που μία επιχείρηση έχει κάνει αίτηση αλλά στην πορεία απορρίφθηκε, η Υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι «Εάν απορριφθεί η αίτηση με βάση το νόμο περί προστασίας μισθών υποχρεούται να καταβάλει τους μισθούς στους εργοδοτούμενους του. Υπάρχει νόμος που προστατεύει τους μισθούς, ο οποίος λέει ότι ένας υπάλληλος που εργάζεται κοντά μου υποχρεούμαι να του καταβάλω τον μισθό του».
Επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν στα σχέδια δε μπορούν να απολύσουν κάποιον από τους υπαλλήλους τους.
«Παράνομες οι αυθαίρετες μειώσεις μισθών»
Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι οι οποιεσδήποτε αυθαίρετες μειώσεις μισθών από εργοδότες είναι παράνομες και τόνισε ότι μπορούν να επέλθουν μόνο με συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, εφόσον καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις ή συμβατικές υποχρεώσεις.
«Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις όπου μπορούν να γίνουν μειώσεις ωρών εργασίας, δε μπορούν αυθαίρετα να γίνουν μειώσεις μισθών από κάποιον εργοδότη», κατέληξε.
Δικαίωμα καταγγελίας
Στο μεταξύ η Υπουργός ανέφερε ότι σε περίπτωση παράλειψης κάποιου εργοδότη να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να προβούν σε καταγγελία.
«Μπορούν να αποταθούν στο Υπουργείο Εργασίας μέσω του τηλεφωνικού κέντρου στον αριθμό 1433 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή επιστολή στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας».