Ο ερχομός του 2019 σήμανε και την ολοκλήρωση της 26μηνης θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.
Την ίδια στιγμή ο συμπολίτης μας Λεόντιος Τσέλεπος επαναδιορίστηκε στο Δ.Σ. του ΚΟΑ για μια δεύτερη θητεία. Πέντε μήνες αργότερα προβαίνει σε ένα σύντομο απολογισμό αλλά και προγραμματισμό και φυσικά ως βέρος Παφίτης, η Πάφος δεν έλειπε από την κουβέντα μας.
Ποιες θεωρείς τις σημαντικότερες προκλήσεις του ΚΟΑ που κληρονόμησε από το προηγούμενο Δ.Σ.;
Ο ΚΟΑ από μόνος του αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Ως η ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου τα θέματα που απασχολούν τον οργανισμό είναι πάρα πολλά και αφορούν από το πιο απλό όπως ένα ανοικτό γυμναστήριο μέχρι το πιο πολύπλοκο όπως την κάρτα φιλάθλου ή το νέο γήπεδο Λεμεσού. Ως ο κύριος και τις πλείστες φορές ο μοναδικός αιμοδότης του κυπριακού αθλητισμού ο οργανισμός οφείλει να καθοδηγήσει μέσω πολιτικών και σχεδιασμών και να διανέμει τα κονδύλια για αθλητικές εγκαταστάσεις, ομοσπονδίες, σωματεία και άλλους αθλητικούς φορείς αλλά και να ελέγξει ότι το δημόσιο χρήμα έτυχε σωστής διαχείρισης και επενδύθηκε σωστά. Σε μια προσπάθεια να πάρουμε τον αθλητισμό ένα βήμα παραπάνω επαναξιολογούμε τον τρόπο οικονομικής υποστήριξης των αθλητικών ομοσπονδιών ούτως ώστε να εκσυγχρονίσουμε τον οδηγό αποδέσμευσης κονδυλίων.
Επιπλέον φέτος στην ουσία εφαρμόζεται για πρώτη χρονιά η αξιολόγηση των αθλητικών ομοσπονδιών βάσει του Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης, του οποίου η εφαρμογή θα προσδώσει περεταίρω δυναμική για να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός. Κληρονομήσαμε το προσχέδιο εκσυγχρονισμού του νόμου του ΚΟΑ και τη μετατροπή του σε μια ευρύτερη αθλητική νομοθεσία που θα βοηθήσει όλους τους φορείς του αθλητικού οικοδομήματος να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις αλλά και να αναβαθμίσει το ρόλο του ΚΟΑ ως η ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου. Η ολοκλήρωση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του ΚΟΑ υποχρεώνει την έναρξη υλοποίησης του και μάλιστα μέσα σε ένα ευρύτερο ενιαίο πλαίσιο εφαρμογής που καθορίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
Το όραμα των Λεμεσιανών για νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο προχωρά αλλά οι προκλήσεις που υπάρχουν είναι αρκετές αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο αθλητικό έργο που θα γίνει στην Κύπρο την τελευταία 20ετία. Πολλές ακόμα προκλήσεις μπορούν να αναφερθούν αλλά για να μην μακρηγορήσω κλείνω με την «μουρμούρα» για την υλοποίηση και εφαρμογή του Μητρώου Φιλάθλου που ήταν το μεγάλο στοίχημα της πολιτείας και του οποίου ακόμα και η ίδια η εφαρμογή φαίνεται να συζητιέται από την Βουλή που το ψήφισε (το μέτρο καθορίζεται στη νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας)!! Τι πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο είναι ότι η ασφαλής πρόσβαση στη χαρά του θεάματος, αποτελεί υποχρέωση όλων.
Όσο αφορά την Πάφο ποια έργα προγραμματίζονται;
Ιακώβειο Γυμναστήριο: Παρ’ όλες τις καθυστερήσεις έχει ολοκληρωθεί ο νέος σχεδιασμός που προνοεί γήπεδο ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα, στίβο 400μ. για προπόνηση και γήπεδα καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας που θα είναι προσβάσιμα και σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Τώρα που μιλάμε υπάρχουν συζητήσεις για την εξεύρεση της συνολικής χρηματοδότησης και αναμένεται ότι εντός του 2019 θα έχουν παρθεί οι απαιτούμενες αποφάσεις και θα προχωράμε με τις προσφορές κατασκευής του, ούτως ώστε να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020. Ένα έργο που είμαι σίγουρος ότι με την ολοκλήρωση του θα αποτελεί ένα πυρήνα άθλησης που θα συνάδει με την αθλητική του ιστορία και θα μας κάνει όλους περήφανους.
Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης: Πριν ένα περίπου χρόνο, στις 10 Δεκεμβρίου και 30 χρόνια μετά το θάνατο του υπεραθλητή Στέλιου Κυριακίδη, το Παφιακό στάδιο μετονομάστηκε και επίσημα από τον ΚΟΑ σε Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης σηματοδοτώντας μια νέα εποχή. Η μελέτη και οι όροι προσφοράς για την αντικατάσταση του ταρτάν του σταδίου (και την αφορά νέου εξοπλισμού) ολοκληρώθηκε και εντός των επόμενων μηνών θα προχωρήσουν οι προσφορές, ούτως ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάσταση του ταρτάν πριν το τέλος του 2019 και επίσης να ολοκληρωθεί εντός του 2020.
Γήπεδα Αντισφαίρισης Γεροσκήπου: Σημαντική είναι η απόφαση του ΚΟΑ για χρηματοδότηση της επιδιόρθωσης των τεσσάρων γηπέδων αντισφαίρισης της πλαζ Γεροσκήπου που στεγάζουν τον Όμιλο Αντισφαίρισης Πάφου (συνολική δαπάνη πέραν των 200.000 ευρώ). Λόγω κάποιων νομικών θεμάτων που υπήρχαν, καθυστέρησε η επιδιόρθωση/αναβάθμιση της εγκατάστασης αυτής αλλά πλέον ετοιμάστηκαν τα σχετικά συμβόλαια και αναμένεται ότι πριν το τέλος του 2019 θα έχει υλοποιηθεί και θα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αθλητικό τουρισμό από τον Μάρτιο του 2020. Είναι μια μοναδική εγκατάσταση λόγω τοποθεσίας και με την ολοκλήρωση της θα αποτελέσει πόλο έλξης ντόπιων και ξένων αθλητών.
Κολυμβητήρια επαρχίας Πάφου: Τα δύο κολυμβητήρια σε Πάφο και Γεροσκήπου αποτελούν πόλο έλξης αθλητικού τουρισμού αλλά υπάρχουν διάφορα διαχειριστικά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εντός του 2018 χρηματοδότησαμε (κατά το ήμισυ) την αγορά καλύμματος για το κολυμβητήριο Γεροσκήπου, ενέργεια η οποία υποβόηθησε στη μείωση των μηνών που το κολυμβητήριο παρέμεινε κλειστό το χειμώνα του 2018-2019. Παρόμοιο αίτημα εξετάστηκε και για το κολυμβήτηριο στην Πάφο ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς για την εύρεση συνολικής λύσης διαχείρισης των κολυμβητηρίων που θα υποβοηθήσει τον αθλητικό τουρισμό με στόχο να καταστεί η Πάφος θέρετρο αθλητικού τουρισμού.
Πέραν των πιο πάνω σημαντικών έργων, ο ΚΟΑ εξετάζει τη χρηματοδότηση μικρότερων έργων όπως τις εγκαταστάσεις για ναυταθλήματα του Ναυτικού Ομίλου Πάφου στην Γεροσκήπου, την αναβάθμιση σχολικών αιθουσών με παρκέ για τη φιλοξενία ομαδικών αθλημάτων ενώ οι προτάσεις από τους Δήμους της επαρχίας για την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων κοινωνικού αθλητισμού (δημιουργία του πρώτου skatepark, ανοικτά γυμναστήρια κ.ά) θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου του ΚΟΑ στην Πάφο λίαν συντόμως.
Επιστρέφουμε στη μεγάλη εικόνα. Τι χρειάζεται ο κυπριακός αθλητισμός;
Στρατηγικό πλάνο, διάθεση για αλλαγές και περισσότερα επαγγελματικά στελέχη! Υπάρχουν σοβαρά θέματα που ταλανίζουν ολόκληρο το αθλητικό οικοδόμημα εδώ και χρόνια. Αρχικά ο ίδιος ο ΚΟΑ οφείλει να ολοκληρώσει την εσωτερική του αναδιοργάνωση που θα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της σημερινής εποχής και το ρόλο του ως η ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του μέχρι το 2024 έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί σύντομα. Σε συνάρτηση με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου του αθλητικού οικοδομήματος μέσω της νέας νομοθεσίας που προωθείται για δημόσια διαβούλευση θα αποτελέσουν οδοδείκτη για να πάρουμε τον αθλητισμό ένα βήμα παραπάνω. Η αποκοπή του προϋπολογισμού του ΚΟΑ σε συνάρτηση με τα χρέη που ταλανίζουν όλα τα σωματεία δεν αφήνουν περιθώρια για την υλοποίηση νέων έργων και σχεδιασμών. Παρόλα τα οικονομικά προβλήματα βλέπουμε αρκετές επιτυχίες και σημαντικές επιδόσεις από τους αθλητές μας που δείχνουν ότι παρά τις αντιξοότητες υπάρχει το ταλέντο και η θέληση για επιτυχίες. Άρα καθήκον μας είναι να βρούμε τους τρόπους και τους πόρους να στηρίξουμε όλους αυτούς τους αθλητές και ειδικά τώρα που μπαίνουμε σε Ολυμπιακή χρονιά. Εδώ χρειάζεται η εμπλοκή επαγγελματιών. Η παγκόσμια τάση που συζητιέται σε όλα τα αθλητικά συνέδρια είναι ότι ο εθελοντισμός ναι μεν αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη του αθλητικού οικοδομήματος και ακόμα είναι αναγκαίος αλλά χρειάζεται να συμπληρωθεί από επαγγελματίες είτε σε τεχνικά ή σε διοικητικά θέματα. Η εμπειρικότητα είναι επίσης σημαντική αλλά όχι πλέον αρκετή. Αυτό χρειάζεται να το αντιληφθούν όλες οι βαθμίδες του αθλητικού οικοδομήματος και να αναλογιστούν πόσα περισσότερα θα μπορούσαμε να πετύχουμε εάν ήμασταν ανοικτοί σε αλλαγές και τις απόψεις νέων επαγγελματιών. Πρέπει να δούμε τον αθλητισμό αλλιώς. Δεν φτάνουν οι «προπονητές της κερκίδας» στον αθλητικό τομέα για το επόμενο βήμα. Την ίδια στιγμή χρειάζεται και διοικητικά «νέο αίμα», να δοθεί χώρος και εμπιστοσύνη σε νέα καταρτισμένα πρόσωπα, αλλά επίσης να εφαρμοστούν οι αρχές χρηστής διακυβέρνησης από όλους τους αθλητικούς φορείς.
Ποιες οι εισηγήσεις σου για το μέλλον του παφίτικου αθλητισμού;
Προσωπικά θεωρώ ότι το παραλιακό μέτωπο και οι παραλίες της πόλης πρέπει να τύχουν περεταίρω εκμετάλλευσης με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Είχα εισηγηθεί από το 2010 στο Δήμο Πάφου τη δημιουργία υποδομής με βάσει τα διεθνή πρότυπα για τουρνουά beach soccer στην παραλία του Φάρου γιατί η Πάφος έτσι θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Soccer. Γενικά χρειάζεται να επενδύσουμε στη διοργάνωση και/ή φιλοξενία διεθνών αγώνων αθλημάτων ανοικτής θαλάσσης ή άμμου.
Επιπλέον υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία πολυπροπονητήριου που θα μπορεί να φιλοξενήσει σωματεία διαφόρων αθλημάτων και να αποτελέσει κυψέλη παραγωγής αθλητών. Πολύ πρόσφατα είχαμε μια κουβέντα με το Δήμαρχο Πάφου και τέθηκαν κάποιες εισηγήσεις και προτάσεις χωρίς να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για την ώρα.
Η Πάφος το 2018-2019 φιλοξένησε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις όπως το Xterra Cyprus (off road triathlon), την εξέλιξη του VW Cyprus Cycling Tour σε επίσημο αγώνα της σειράς Grand Fondo World Series 2017, 2018 & 2019 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI), τον 21ο Logicom Cyprus Marathon, το Ocean Lava Triathlon 2019 και άλλες μικρότερες διοργανώσεις. Το 2019 προμηνύεται ακόμα καλύτερο με πιο αναβαθμισμένες υφιστάμενες διοργανώσεις αλλά και νέες διοργανώσεις που προστέθηκαν όπως το ΟΠΑΠ Πάφος 3on3, το Paphos Beach Waterpolo, το Paphos Open Water Marathon και καλαθοσφαιρικά καμπς που τονώνουν το τουριστικό προϊόν και στοχεύουν στο να καταστεί η Πάφος θέρετρο αθλητικού τουρισμού.
Κλείνοντας, συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει, να υπηρετούμε το αθλητικό οικοδόμημα και να προσπαθούμε να πάρουμε τον αθλητισμό ένα βήμα παραπάνω.