Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος είναι ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, με φοιτητές από όλο τον κόσμο.
Είναι ένα αναπτυσσόμενο ακαδημαϊκό ίδρυμα με έμφαση στην υψηλή ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα και την προώθηση νέων γνώσεων, με απώτερο στόχο την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στην κοινωνία της Κύπρου και του εξωτερικού.
Με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Μιχαήλ Λεπτό, όραμα του Πανεπιστημίου είναι να αποτελέσει έναν ανθρωποκεντρικό εκπαιδευτικό οργανισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, του οποίου τα μέλη θα εργάζονται συλλογικά για την εξέλιξη της κοινωνίας μέσα από τη διδασκαλία, την έρευνα και την κοινωνική δράση.
Πρύτανης του Πανεπιστημίου ΝΕΑΠΟΛΙΣ είναι ο Καθηγητής Παντελής Σκλιάς, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο taxidromos24.com.
Βιογραφικό σημείωμα Παντελής Σκλιάς
Ο Παντελής Σκλιάς είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και από τον Σεπτέμβριο του 2018 Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Αποφοίτησε το 1990 από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Sussex, της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1998). Την περίοδο 1999-2000 εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό πεδίο της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και των σχέσεων της Ε.Ε. με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ, στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Την περίοδο 1999-2002 διετέλεσε Επισκέπτης Ερευνητής στο Μεταπτυχιακό Κέντρο για την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου του Sussex. Διετέλεσε επί τέσσερα (4) έτη (2013-2017) Πρόεδρος στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Αντιπρόεδρος στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας. Διαθέτει 18ετή εμπειρία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Την περίοδο 2017-2018 διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Ασφάλειας και Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο των Εμιράτων. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (2016-2018).
- Πότε κ.Σκλιά ξεκίνησε η συνεργασία σας με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις;
Τον Ιούνιο του 2018 η Ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου μου έκανε την τιμή να με επιλέξει και εκλέξει στη θέση του Πρύτανη και ανέλαβα τα τυπικά καθήκοντα ως Πρύτανηςτου Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου τον Σεπτέμβριο του 2018.
- Μιλήστε μας λίγο για το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου- τι προσφέρει; Θεωρείται ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κύπρο.
Το στρατηγικό σχέδιο λειτουργίας και ανάπτυξης που με συνέπεια υπηρετεί και υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος στηρίζεται στους εξής πυλώνες:
Α) Την ενίσχυση της έρευνας για την παραγωγή νέας και καινοτόμας γνώσης μέσω της συμμετοχής σε εθνικά και διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα ως ισοτίμων εταίρων και συνομιλητών με την διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς και από διεθνείς συνεργασίες με σημαντικούς επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς φορείς.
Η προσιτή αριστεία, η ακαδημαϊκή βελτιστοποίηση και αρτιότητα, αλλά και η ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους φοιτητές μας, τις οικογένειές τους καθώς για και την ευρύτερη κοινωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς κοινότητας αποτελούν τους άξονες μέσω των οποίων προσεγγίζουμε το παραγόμενο έργο της ακαδημαϊκής και επιστημονικής δράσης μας.
Β) Την ακαδημαϊκή πρωτοπορία στην αιχμή της γνώσης και τη διασύνδεση των προγραμμάτων Σπουδών του Πανεπιστημίου, της φοιτητικής και ακαδημαϊκής μας κοινότητας με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας εξασφαλίζοντας παράλληλα την απαραίτητη ανατροφοδότηση με τα δεδομένα των συνεχώς μεταβαλλόμενων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών και την προσαρμογή και ανταπόκριση στις νέες απαιτήσεις που θέτουν οι τεχνολογικές προκλήσεις
Γ) Την συνεχή στήριξη των φοιτητών και αποφοίτων μας μέσω της ενίσχυσης του Συλλόγου Αποφοίτων δημιουργώντας ειδικό διαδικτυακό τόπο ως σημείο επαφής, ανταλλαγής πληροφορίας και φυσικά το αυξημένο ενδιαφέρον μας για την επαγγελματική σταδιοδρομία τους εξασφαλίζοντας την διασύνδεση των προγραμμάτων Σπουδών μας με τις αγορές.
Δ) Όλη αυτή η δράση συνοδεύεται με κοινωνική ευαισθησία και βέβαια – για ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο – με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης.
- Ποιες οι σχολές του Πανεπιστημίου;
Η νέα δομή του Πανεπιστημίου μας προβλέπει το εξής οργανόγραμμα:
Α. ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης, Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικών,Τμήμα Πληροφορικής
Β. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Πολιτικής Μηχανικής, Τμήμα Εκτίμησης και Ανάπτυξης Ακινήτων
Γ. ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΤΕΧΝΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικών & Διεθνών Σπουδών, Τμήμα Θεολογικών σπουδών, Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας
Δ. ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Τμήμα Νομικής
Ε. ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Τμήμα Ψυχολογίας
- *Φοιτητές από Κύπρο, Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο; To Πανεπιστήμιο σας διαθέτει μονάδα εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Τι γίνεται με τα μεταπτυχιακά σας προγράμματα;
Αυτή την στιγμή το 80% των φοιτητών μας προέρχονται από την Κυπριακή και Ελληνική Δημοκρατία. Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας στοχεύει στην περαιτέρω διεθνοποίηση της φοιτητικής μας κοινότητας με σημαντικό άνοιγμα στην διεθνή φοιτητική κοινότητα.
Προς τον σκοπό αυτό, πέρα από τις συνεργασίες που έχουμε δρομολογήσει με πηγές εισροής φοιτητών από τον διεθνή περίγυρο εκμεταλλευόμενοι τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε,δλδ. την γεωστρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως τη μόνη Ευρωπαϊκή χώρα στην λεκάνη της Αν. Μεσογείου και την στήριξη και λειτουργία του Πανεπιστημίου μας από τον Όμιλο Leptos, η οποία μας εξασφαλίζει οικονομική ευρωστία και αναπτυξιακό όραμα, προχωρούμε στην πιστοποίηση και ένταξη στην εκπαιδευτική μας διαδικασία ενός σημαντικού εύρους νέων προγραμμάτων που καλύπτουν οριζόντια όλα τα γνωστικά πεδία των Σχολών μας. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι μεταπτυχιακά, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης και εξειδίκευσης των φοιτητών μας στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουμε. Επιπλέον, ακολουθώντας την διεθνή τάση για εξ αποστάσεως Προγράμματα Σπουδών έχουμε επενδύσει στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και χρήσης εργαλείων και βάσεων δεδομένων που διευκολύνουν και υποστηρίζουν άριστα την γνωστική διαδικασία.
- Έχετε συνάψει συνεργασίες με διάφορους φορείς. Που αποσκοπούν οι συγκεκριμένες επαφές σας κ. Σκλιά ;
- Σε επιχειρησιακό επίπεδο το Νεάπολις έχει προχωρήσει στη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως Πανεπιστήμια του εξωτερικού, επιμελητήρια των σημαντικότερων τομέων της αγοράς, ενώσεις νέων, κλπ., προκειμένου να ενδυναμώσει την εθνική και διεθνή αναγνωρισημότητά του και να κατοχυρώσει την διεθνή επαγγελματική διάσταση των τίτλων των προγραμμάτων.Πιο συγκεκριμένα:
- Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Αρχιτεκτονικής τοπίου είναι μέλος του EuropeanCouncilofLandscapeArchitectureSchools.
- Τα προγράμματα σπουδών της Αρχιτεκτονικής και RealEstate έχουν πιστοποιηθεί από το Επαγγελματικό και Τεχνικό Επιμελητήριο της Κύπρου (ΕΤΕΚ). Το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του RealEstate έχει πιστοποιηθεί από το RoyalInstituteofCharteredSurveyors (RICS) του Η.Β.
- Οι πτυχιούχοι απόφοιτοι του Προγράμματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικών έχουν 9 απαλλαγές από τις διαδικασίες πιστοποίησης της AssociationofCharteredCertifiedAccountants (ACCA)
- Επιπλέον το Πανεπιστήμιο Νεάπολις είναι ενεργό μέλος του Οργανισμού UnitedNationsAcademicImpactColloquium (UNAIC), μια δυναμική κοινότητα που περιλαμβάνει 1,120 Πανεπιστημιακά ιδρύματα.
- ΗΣχολήΔιοίκησηςτουΠανεπιστημίουείναιμέλοςτουEuropeanFoundationforManagementDevelopment (EFMD).
- ΗΣχολήΚοινωνικώνΕπιστημών, ΤεχνώνκαιΑνθρωπιστικώνΣπουδώνείναιπλήρεςμέλοςτηςAcademicAssociationforContemporaryEuropeanStudies (UACES)Καιτουinternational Stdies Association.
- The School of Social Sciences, Arts and Humanities of Neapolis University is a full member of the Academic Association for Contemporary European Studies (UACES).
ΕπίσηςσεακαδημαϊκόεπίπεδοέχουμεπροχωρήσεισεσυμφωνίεςσυνεργασίεςμετοMiddlesexUniversityofLondon,μετοHullBusinessSchoolκαιμετηνΣχολήofEngineeringManagementofUnion‘Nicola Tesla’’ University of Beograd.
Τέλος η συμμετοχή στα επιστημονικά συμβούλια των Σχολών του Πανεπιστημίου Νεάπολις εγκρίτων μελών της Κυπριακής Κοινωνίας, αλλά και διεθνούς εμβέλειας επιστημόνων που συνεισφέρουν με την εμπειρία τους στην ενδυνάμωση των προγραμμάτων σπουδών, αυξάνει την δυναμική του ιδρύματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Πρόσφατη και η συνεργασία σας με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της άριστης συνεργασίας με την κοινωνία των Πολιτών αποτελεί και η συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίουμε τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούςγια την δημιουργία και επεξεργασία προτάσεων για την κατασκευή σημάτων στις κύριες εισόδους της πόλης, εντάσσεται δε στην προσπάθεια διασύνδεσης με τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο και κοινωνικής συνεισφοράς,προκειμένου οι ωφέλειες από την λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος να διαχέονται σε όλη την τοπική και εθνική κοινωνία και οικονομία.
- To Πανεπιστήμιο αποτελεί φορέα πολιτισμού. Διάφορες εκδηλώσεις διοργανώνονται στο Πανεπιστήμιο εκθέσεις, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και τα λοιπά. Θα υπάρξει και συνέχεια;
Πιστεύουμε ότι η συνεισφορά στην τοπική και εθνική ανάπτυξη πρέπει να αποτελεί στρατηγική επιλογή και δέσμευση ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος συμβάλλοντας με το σύνολο των πόρων, ικανοτήτων και δυνατοτήτων που διαθέτει στην βιωσιμότητα και αειφορία όλων των δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτό το Νεάπολις διατηρεί ¨ανοικτές πύλες¨ προς την τοπική κοινωνία της Πάφου, τους νέους δημιουργούς της Κύπρου και συμμετέχει ενεργά στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι παραχωρώντας τις υποδομές του, τους ανθρώπινους και ακαδημαϊκούς του πόρους για την υλοποίηση δράσεων, παρουσιάσεων, εκθέσεων , κλπ.Γεωργής Σαμαράκης,
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε , πέρα από τις δεκάδες παρουσιάσεις , ομιλίες , ημερίδες κλπ. που οργανώνονται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου ανοικτές προς το κοινό της Πάφου, την μεγάλη συνεισφορά για την Ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου Πάφου, πρωτοβουλία που υλοποιεί η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών με την κομβική συνεργασία του Δήμου Πάφου.
Θα αναφέρουμε επίσης την πρωτοβουλία της ίδιας Σχολής μας για την Έκθεση και Ιστορική αναφορά στο έργο του μεγάλου μας Εθνικού συγγραφέα Α. Σαμαράκη, που έχει ξεκινήσει από την Κων/πολη και θα συνεχίσει τη πορεία της σε πληθώρα σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Ελλαδικό χώρο.
Στόχος μας είναι η συμμετοχή και θετική συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο σε όλα τα θέματα αιχμής που απασχολούν την σημερινή Κυπριακή κοινωνία. Οφείλουμε σαν πανεπιστημιακό Ίδρυμα που θεραπεύει τις Νομικές επιστήμες, τις επιστήμες της Οικονομίας και Διοίκησης, τις επιστήμες των νέων τεχνολογιών, της Τέχνης και του Ανθρωπισμού, της Ανθρώπινης ψυχολογίας να είμαστε παρόντες. Μαζί με τις πολιτικές ηγεσίες και αυτοδιοικητικές ηγεσίες, τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προτείνουμε λύσεις, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις πάντα με ακαδημαϊκή σοβαρότητα ευαισθητοποιώντας όλους τους συμπολίτες μας και αναδεικνύοντας την πραγματική υπεραξία της λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
- Ποια τα πλεονεκτήματα σας έναντι των υπολοίπων ιδιωτικών Πανεπιστημίων κ. Σκλιά;
Σεβόμενοι και ταυτιζόμενοι πλήρως με την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για αναβάθμιση των Σπουδών της Ανώτερης εκπαίδευσης μέσω του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ)θεωρούμε ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου μας στο πλαίσιο ενός Ομίλου με αποδεδειγμένο όραμα και αναπτυξιακή λογική με αυξημένη κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία, είναι σημαντικό πλεονέκτημα στην αναπτυξιακή προοπτική μας.
Επιπλέον, η χωροταξική τοποθέτηση του Πανεπιστημίου μας στην γεωγραφική περιοχή της Πάφου, σε μια περιοχή με προοπτικές και δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης, όπου το Πανεπιστήμιο μαζί με τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας ( Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, κλπ) και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών καλείται να συνδιαμορφώσει ένα μέλλον ευημερίας και Αειφορίας για όλους τους κατοίκους της.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η ακαδημαϊκή αριστεία και η διάχυση των αποτελεσμάτων της στην τοπική και εθνική κοινωνία είναι η κινητήρια δύναμή μας. Στόχος μας είναι, όχι «είναι καλό για την Κύπρο», αλλά η σύγκριση και ένταξη των παραγομένων αποτελεσμάτων της δουλειάς μας στο διεθνές επιστημονικό και ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.
Επιπλέον, σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί η άριστη σχέση και δικτύωση της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας με την αγορά εργασίας και τους επαγγελματικούς φορείς. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε, ότι υφίσταται ένα ευρύ δίκτυο πάνω από 50 επιχειρήσεων και οργανισμών σε όλους τους κλάδους της αγοράς με έμφαση σε τομείς επιχειρηματικής ανάπτυξης και καινοτομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Πρόσφατο παράδειγμα καλής πρακτικής αποτελεί η συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου με επιχειρηματικούς φορείς (αρχιτεκτονικά γραφεία, τεχνικά γραφεία και γραφεία διακόσμησης εσωτερικών χώρων), οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα τοποθέτησης και πρακτικής άσκησης φοιτητών στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς εργασίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την δυναμική διάδραση των Προγραμμάτων Σπουδών με τις απαιτήσεις αυτής.