Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της γενέτειρας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, η οποία τελεί υπό τη διεύθυνση του αμφοτεροδεξίου περί την βυζαντινή μουσική ιεροψάλτου Χρίστου Καράλη.
Τόσον οι νεοεισαχθέντες όσο και οι πιο προχωρημένοι μαθητές, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σπουδαστές, απέδωσαν κατά τρόπο άριστο και καλλιεπή επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους και κάλαντα, χαρίζοντας στο πολυπληθές κοινό μία πραγματική μελωδική τέρψη και αποσπώντας επακολούθως ευμενέστατα σχόλια.
Ο Μακαριώτατος χαιρέτισε την όλη εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του, και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον πόθο τόσων νέων να υπηρετούν τα αναλόγια των εκκλησιών του νησιού μας και ιδιαιτέρως της πολυενοριακής μητροπόλεως Πάφου.
Αναφέρθηκε στην περίοδο των δεκαετιών του 1940 και 1950, οπότε η ψαλτική τέχνη ανθούσε στην επαρχία Πάφου και ανέφερε ότι πόθος του είναι να αναβιώσει εκείνη η λαμπρή εποχή.
Η πρόσφατη δοκιμασία της υγείας του, συμπλήρωσε, τον έκανε να αποφασίσει άμεσα και δραστικά για διάφορα σοβαρά θέματα της Εκκλησίας Κύπρου, τα οποία και άρχισε να υλοποιεί.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι η ενασχόληση και εντρύφηση με τη βυζαντινή μουσική δεν πρέπει να προσφέρει μόνο μουσική γνώση, αλλά να ολοκληρώνει τους ιεροψάλτες ως προσωπικότητες, ως εκ των βασικών συντελεστών στην ορθή τέλεση των μυστηρίων της Εκκλησίας μας.
Η ιεροπρέπεια, η σεμνότητα, η ιλαρότητα στο ύφος και η αποφυγή των υπερβολών βοηθούν όλο το εκκλησίασμα να προσεύχεται κατά την ώρα των μυστηρίων αφενός, επισπούν αφετέρου το θείο έλεος στους σεμνοπρεπείς υπηρέτες του αναλογίου.
Στο τέλος της ομιλίας του, εξήγγειλε την εν καιρώ ευθέτω δημιουργία ταμείου για τους αποφοίτους ιεροψάλτες της σχολής, οι οποίοι μάλιστα θα στελεχώνουν τα αναλόγια της επαρχίας Πάφου.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, πολλοί ιερείς της επαρχίας Πάφου και πλήθος κόσμου από όλη την επαρχία.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε ξενάγηση στην παρακείμενη «Θέκλειο Βιβλιοθήκη», η οποία ιδρύθηκε από τον Μακαριώτατο εις μνήμη της μακαριστής μητρός του Θέκλης.
Στο τέλος παρατέθηκε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.